Go to page content

Kon u niet bij de lezing zijn, die de Wit-Russische mediacriticus Evgeny Morozov gaf voor het jubilerende Mediafonds? Of: wilt u het nog eens terugluisteren? Voor de Correspondent verzorgde Jos de Putter een verkorte videoregistratie.


Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Mediafonds, gaf Morozov op 10 oktober 2013 in het Compagnietheater een lezing naar aanleiding van zijn boek To Save Everything, Click Here. Hij sprak onder meer over de vrijheid van het individu en het spanningsveld tussen de publieke zaak en private partijen.


De Correspondent (30 november): ‘Hij trekt van leer tegen de (bewuste of onbewuste) wens om voor al onze problemen een technologische oplossing te vinden; er is overal een app voor tegenwoordig, maar dat draagt in zijn optiek bij aan de sociale, culturele en politieke problemen in plaats van ze op te lossen.  Maar hoe komt het dat veel consumenten/burgers dat niet door hebben? We zijn verblind door epochism – we denken in een nieuw (internet)tijdperk te leven. Een unieke epoch in de geschiedenis. Nooit eerder vertoond! Alles wat was, kunnen we vergeten, want met internet hebben we iets nieuws in handen. Net als in het tijdperk van de stoomtrein, de telefoon, radio en televisie. Ons leven op zijn kop, de wereld aan onze voeten. 


Het tegendeel is waar, volgens Morozov. Ons gezond verstand en onze sociale structuren worden verwoest en we zijn een speelbal voor de belangen van grote corporaties die profiteren van de data die we hen zelf in handen spelen. Zo zijn we slachtoffer van een zelf gecreëerd technologisch begrip van ‘vrijheid’ dat ons in werkelijkheid gevangen houdt.’

Lees meer