Go to page content

Op uitnodiging van het Mediafonds, is de Amerikaanse internetkunstenaar Jonathan Harris te gast tijdens IDFA 2013. Zijn werk staat centraal tijdens een live event op zaterdagavond 23 november. Hij gidst het publiek langs drie van zijn interactieve documentaires. Ook is hij één van de sprekers tijdens de Interactive Reality Conference op zondag 24 november.

Jonathan_Harris

Live Cinema Event: Jonathan Harris and the Slow Web
Jonathan Harris (1979) onderzoekt in zijn werk de relatie tussen mens en technologie. Hij combineert elementen uit de computerwetenschap, antropologie en beeldende kunst om op een alternatieve manier verhalen te vertellen. Tijdens een uniek live evenement op zaterdagavond 23 november presenteert hij drie projecten: 'We Feel Fine', 'Today' en zijn nieuwste werk 'I Love Your Work'. In deze interactieve documentaire laat hij momenten zien uit het privéleven van negen vrouwen die lesbische pornografie maken. Geven ze hun gedachtewereld, net als hun lichaam, helemaal bloot voor de camera?

Mediafonds-directeur Hans Maarten van den Brink verzorgt een inleiding bij dit Live Event. Onder de noemer 'Slow web ontmoet slow food', serveert chef Gilbert Kolff een menu van kleine hapjes die speciaal ontworpen zijn voor deze interactieve ervaring. De avond wordt georganiseerd als onderdeel van Interactive Reality i.s.m. IDFA, de Brakke Grond en het Food Film Festival.

DocLab Live: Jonathan Harris and the Slow Web
23 november 2013, 20:00, Brakke Grond Rode Zaal


Interactive Reality Conference
Harris is ook één van de sprekers tijdens de Interactive Reality Conference op zondag 24 november. Tijdens deze eendaagse conferentie wordt ingegaan op de toekomst van interactieve media en documentairekunst in het digitale tijdperk. Hoe maak je films die je kan aanraken? Hoe overleven oude media op het internet? Wat gebeurt er als documentairemakers aan de haal gaan met onze Facebook-profielen, drones of hersenscanners? Naast Jonathan Harris ook andere vooraanstaande digitale documentairepioniers ana het woord, onder wie Vincent Morisset, Loc Dao (NFB Interactive), Kira Pollack (TIME Magazine) en Marianne Levy Leblond (ARTE France). De Interactive Reality Conference wordt ondersteund door het Mediafonds.

Interactive Reality Conference
24 november 2013, 10:00, Brakke Grond Expozaal

Jonathan Harris
Jonathan Harris (1979) is kunstenaar en computer engineer die in zijn werk de relatie tussen mens en technologie onderzoekt. Hiervoor combineert hij elementen uit de computerwetenschap, antropologie, beeldende kunst en storytelling.

In zijn bekendste werk We Feel Fine uit 2005 komen deze elementen mooi samen. Het is een vroeg voorbeeld van een esthetische, bijna poëtische datavisualisatie. In deze door Harris ontwikkelde zoekmachine voor gevoelens, wordt de emotionele temperatuur van de menselijke wereld bijgehouden door het analyseren van blogs. Harris is in zijn werk altijd op zoek naar alternatieve manieren van verhalen vertellen. Zo laat hij in de onconventionele documentaire The Whale Hunt een camera op het ritme van zijn hartslag foto’s nemen als hij met een gezin in Alaska meegaat op walvisjacht.

Harris studeerde fotografie en computer science aan de Princeton universiteit, won een Fabrica beurs en drie Webby awards. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld ondermeer in het MoMa (New York) en het Centre Pompidou (Parijs). Daarnaast creëerde hij met Cowbird een gemeenschap van verhalenvertellers, waarmee hij werkt aan een 'bibliotheek van menselijke ervaringen'.

www.number27.org