Go to page content

Het Mediafonds geeft in zijn laatste bestaansjaar een krachtige impuls aan de ontwikkeling van de essayistische documentaire. Een jury selecteerde vijf prikkelende, urgente projecten, waaruit een sterke persoonlijke visie spreekt.

mediafonds m blauw De vijf filmplannen ontvangen ieder een ontwikkelingssubsidie van 50.000 euro. De jury, bestaande uit Bero Beyer (International Film Festival Rotterdam), Mieke Bernink (Nederlandse Filmacademie), Peter Delpeut (filmmaker en schrijver), Mea Dols de Jong (filmmaker) en Manu Riche (filmmaker en producent), is onder de indruk van de hoeveelheid en de kwaliteit van de aanvragen, en het enthousiasme waarmee is gereageerd op de open oproep. De plannen vormen samen een staalkaart van thema’s die op dit moment onder filmmakers leven. Europa, angst en idealisme zijn vaak terugkerende onderwerpen.

Uit 36 inzendingen zijn de volgende vijf projecten zijn geselecteerd:

Self Portrait
Filmplan & regie: Jos de Putter, productie: Dieptescherpte

Bewaren
Filmplan & regie: Digna Sinke, productie: De Familie Film & TV, omroep: VPRO

NATO STAR
Filmplan & regie: Juul Hondius, productie: Dutch Mountain Film

The Illusion of Control
Filmplan & regie: Marc Schmidt, productie: Basalt Film, omroep: KRO/NCRV

The Photograph
Filmplan & regie: Sherman de Jesus, productie: Memphis Film & Television, omroep: AVRO/TROS

Het filmessay is in Nederland een onderbelicht genre dat een impuls verdient. Nieuwe werkelijkheden vragen om nieuwe vertelvormen. In veel documentaires ligt de nadruk op het kleine en het persoonlijke, waarbij een aantrekkelijk onderwerp en de dramatische vertelling voorop staan. Het Mediafonds wilde met deze open oproep makers uitdagen om een stap verder te gaan. Juist door op zoek te gaan naar de grote verbanden in de wereld en door urgente hedendaagse thema’s op onconventionele wijze te verbeelden.

Naar het juryrapport

Lees meer