Go to page content

IDFA 16-27 november 2016

Over deze activiteit

IDFA is het grootste internationale documentaire festival ter wereld waar professionals elkaar ontmoeten en kennis en ervaring uitwisselen. IDFA en Mediafonds organiseren jaarlijks de IDFA Mediafonds Documentaireworkhop en de Kids & Docs workshop, twee ontwikkelingstrajecten voor beginnende filmmakers.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) opent op woensdag 16 november in theater Carré met 'Stranger in Paradise', een film van Guido Hendrikx. De 29e editie van IDFA vindt plaats van 16 tot en met 27 november in de filmtheaters Tuschinski en De Munt en rond het Rembrandtplein. De openingsfilm en twaalf andere films die worden gesteund door het Mediafonds zijn geselecteerd door IDFA. Al deze door het fonds ondersteunde producties zijn in competitie voor verschillende IDFA Awards. 

Stranger in Paradise
foto: openingsfilm Stranger in Paradise

Mediafondsprijs Documentaire en IDFA-Mediafonds workshop results
Scheidend IDFA-directeur Ally Derks reikt op de openingsavond namens het fonds voor de laatste maal de Mediafondsprijs Documentaire uit aan de maker met het beste plan uit de IDFA-Mediafonds workshop 2016. Op donderdagmiddag 17 november presenteren alle deelnemers hun plannen aan eindredacteuren en producenten.

Centrale gast Sergei Loznitsa
Dit jaar ondersteunt het Mediafonds het programma rond de Oekraïense documentairemaker Sergei Loznitsa, die dit jaar de special guest is op IDFA. Loznitsa zal op vrijdag 18 november om 13 uur tijdens een masterclass de selectie van zijn documentaire top 10 toelichten in een gesprek met Hans Maarten van den Brink. Deze tien documentaires van verschillende makers worden op verschillende dagen tijdens het festival vertoond. De documentaires van Sergei Loznitsa zelf zijn zien in een retrospectief, waarvoor hij samen met IDFA de selectie deed.

IDFA DocLab
De interactieve documentaire staat centraal op IDFA DocLab. Het Mediafonds ondersteunt de openingsavond van IDFA Doclab op donderdag 17 november en de altijd rap uitverkochte Doclab Interactive Conference op zondag 20 november.

Mediafondsproducties op IDFA
Onderstaande door het fonds gesteunde films zijn geselecteerd voor IDFA 2016.

Che!Elsbeth Fraanje
Daan's InheritanceJoris Postema
A Greek WinterIngeborg Jansen
How to Meet a Mermaid* - Coco Schrijber
Miss Kiet's Children* - Petra Lataster-Czisch/Peter Lataster
The Passing Years - John Albert Jansen
A Quiet PlaceSjoerd Oostrik (IDFA-Mediafonds Workshop result 2014)
Radio Kobanî - Reber Dosky
Rocknrollers - Daan Bol
Stranger in Paradise* - Guido Hendrikx
To Stay Alive – A Method* - Erik Lieshout
Waiting for GiraffesMarco de Stefanis
Zaatari DjinnCatherine van Campen
1 Minuutje NatuurRadiomakers Desmet
* geselecteerd voor meerdere competities

Progress vs Regress, een lange documentaire van Melanie Bonajo, is te zien in IDFA's experimentele filmsectie Paradocs. Het Mediafonds ondersteunt de videoclip The End, die integraal is opgenomen in de documentaire.

Programma & kaartverkoop
Het volledige programma staat online, is verschenen als aparte bijlage bij de Volkskrant van 3 november én is te zien in de app IDFA 2016, via welke ook kaarten te koop zijn. De kaartverkoop voor Vrienden van IDFA start op donderdag 3 november om 12.00 uur en voor iedereen op maandag 7 november om 19.00 uur. Zie idfa.nl.